د و هـ) ایمان به پیامبر اسلام و پیامبران پیشین
و اما آيه بعد: «و الذين يؤمنون بما انزل اليك و ما انزل من قبلك»(۹) ترجمهاش را قبلاً گفتيم: و آنان كه به هر آنچه بر تو فرو فرستاده شده است ايمان میآورند و به هر آنچه پيش از تو. در اينجا هم دو خصوصيت ديگر هست. اولاً: ايمان به وحی در هر دو جمله مورد توجه قرار گرفته و اين دو جمله در اين معنا با هم مشتركند. يعنی يكی از نشانهها يا از عناصر و اركان تشكيل دهندهی آن تقوايی كه مايه هدايت و مايهی نورانيت انسانی است، همين است كه ايمان میآورند به وحی و وحی را قبول میكند، منتها اينكه اين وحی مطلق است به پيغمبر اسلام يا پيغمبرهای ديگر.
پس خصوصيت اولی كه در اين دو فقره و اين دو عبارت وجود دارد، اصل ايمان به وحی است كه اين هم، در تشكيل شخصيت تقوا در انسان يك عنصر لازمی است! ممكن است كسی بهخدا ايمان داشته باشد، لكن به وحی ايمان نداشته باشد، اين كافی نيست، لذا در قرآن در موارد عديده اطاعت پيغمبر پس از اطاعت خدا ذكر شده «اطيعوا الله و اطيعوا الرسول»(۱۰) خدا را اطاعت كن و پيامبر را اطاعت كنيد. در حالی كه شما پيرو پيغمبر هستيد میگوئيد: معلوم است من وقتی خدا را اطاعت كردم پيغمبر را هم اطاعت كردهام. بله شما اينجور هستيد، چون به پيغمبر (يعنی به وحی) اعتقاد داريد، اما اگر كسی به وحی اعتقاد نداشته باشد آنوقت ديگر اطاعت از پيغمبر وجود ندارد.(...)
پس اعتقاد به وحی، و ايمان به اصل وحی، يك شرط اصلی و يك عنصر اصلی است. امّا اينكه وحی چگونه چيزی است؟ آن موكول به بحثهای معارف است كه معلوم میكند وحی و جوهر وحی و حقيقت وحی چيست؟ لذا اين را ما اينجا بحث نمیكنيم.(...)
و) یقین به آخرت
«و بالآخرة هم يوقنون»: و آنان به آخرت يقين میورزند. يقين به آخرت نشانهی ششم است و آخرت هم، آن نشأه و مرحلهی بعد از دنياست كه چون متأخر از دنياست به آن میگويند آخرت و دنيا چون مرحلهی نزديكتر به ماست و الان ما در ان زندگی میكنيم به آن میگويند دنيا، پس يكی از نشانههای باتقوا يا متقی، يقين به آخرت است، و بارها گفتيم: از اركان و از اصول و از مايههای اصلی تدين و تقوا يقين به آخرت است. كه يك مرحله والائی است، و لذا گمان به آخرت كافی نيست. (...)
شما در اصول عقايد اسلامی، عقيدهای كه منقطع باشد از زندگی و از عمل اصلاً نداريد و اعتقاد به آخرت و اعتقاد به قيامت و اعتقاد به محاسبه و پرس و جو و اعتقاد به جزا برای هر عمل و يقين به اينها، تأثيرات زيادی در زندگی دارند و زندگی را شكل خواهند داد. لهذا، همانطور كه در قرآن هست: يكی از اولين كارهای اديان اين است كه عقيده را در ذهن مردم قرار بدهند و به مردم تفهيم كنند كه زندگی شما با مرگ پايان نمیپذيرد، بلكه بعد از مرگ هم، زندگی و حساب و جزا است، و به انسانها بفهمانند كه اينجا صحنهی عمل است و آنجا برداشت از عمل.(۱۱)
پینوشت:
۱) بیانات در جلسه هشتم تفسیر سوره بقره ۱۳۷۰/۰۷/۲۴
۲) بقره: ۲
۳) بیانات در دیدار جمعی از جوانان ۱۳۷۷/۰۲/۰۷
۴) بقره: ۳
۵) یس: ۱۱
۶) بقره: ۷۸
جاثیه: ۲۴
۷) انعام: ۱۱۶
یونس: ۶۶
زخرف: ۲۰
۸) بیانات در جلسه هشتم تفسیر سوره بقره ۱۳۷۰/۰۷/۲۴
۹) بقره: ۴
۱۰) نساء: ۵۹
مائده: ۹۲
نور: ۵۴ و ...
۱۱) بیانات در جلسه نهم تفسیر سوره بقره ۱۳۷۰/۰۸/۰۱